Aktuális programok
A királynő kutyája
leírás: magyarul beszélő, belga animációs film 92'
rendező(k): Ben Stassen
szereplők: Jon Culshaw, Kulvinder Ghir, Sheridan Smith, Julie Walters, Jack Whitehall, Ray Winstone
tartalom: A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére áll. A királyi négylábúnak meg kell tanulnia, hogyan váljon nemes lelkű ebbé, miközben igaz barátokra lel és a nagy szerelem is rátalál. Talán még soha nem volt olyan uralkodó a történelemben, aki annyira rajongott volna a corgikért, mint II. Erzsébet. A brit királynő számos alkalommal jelent meg hűséges ebei társaságában, és bár a való életben a 14. generáció utolsó corgija, Willow tavaly elpusztult, II. Erzsébet corgik iránti szeretetéhez és odaadásához nem férhet kétség. A Lionsgate filmstúdió alkotóit megihlette a brit királynő corgi-szeretete, így ebben a tüneményes családi animációs filmben beleshetünk egy királyi kis kedvenc zűrös életébe.
korhatár: 6 év
A Kolibri projekt
leírás: magyarul beszélő belga-kanadai dráma thriller, 111'
rendező(k): Kim Nguyen
szereplők: Jesse Eisenberg, Salma Hayek, Michael Mando, Alexander Skarsgard
tartalom: A New York-i unokatestvérek, Vincent (Jesse Eisenberg) és Anton (Alexander Skarsgard) nagypályás játékosok a high frequency trading könyörtelen tőzsdevilágában, ahol a győzelem mindig a másodperc törtrésze alatt dől el. A páros régi álma, hogy száloptikás kábellel kösse össze Kansast és New Jersey-t, hogy az így nyert idővel milliókat keressenek. A megvalósítás azonban nem várt akadályokat tartogat a páros számára: régi főnökük, a nagyhatalmú és manipulatív Eva (Salma Hayek) folyton a nyakukba liheg, a nő ugyanis eltökélte, hogy éket ver a két férfi közé, és a saját pályájukon győzi le őket.
korhatár: 12 év
A művészet templomai: Monet és vízililiomai - A víz és a fény bűvkörében
leírás: olasz dokumentumfilm, 90'
rendező(k): Giovanni Troili, Giovanni Troilo
szereplők: Elisa Lasowski
tartalom: A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja egy olyan mestermű története, mely szakított a hagyományokkal, és egy olyan művészé, aki a festészetnek köszönheti azt, hogy élete végül jó irányt vett. A háború sújtotta Franciaországban Claude Monet alapjaiban változtatta meg a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy művei jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait a vérrel áztatott valóságban. A film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a festőzseni a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását vászonra álmodva megalkotta a csodát. Monet legfőbb célja volt, hogy a formákról és tárgyakról alkotott „ösztönös, legtisztább benyomásainkat” megjelenítse a vásznon úgy, ahogy emberi szem még sosem láthatta azokat. A filmben az impresszionizmus atyjának életrajza mellett megismerhetjük azokat a radikális új technikáit és ábrázolásmódjait, amelyek forradalmasították a modern művészetet, valamint ízelítőt kapunk az Orangerie Museum, a Marmottan Museum, az Orsay Museum és a Giverny Museum páratlan gyűjteményéből is. A számos művészettörténészt és szakértőt felvonultató alkotásban többek között a Dühödt Ámulat: Claude Monet és a vízililiomok című életrajzi könyv és nemzetközi bestseller szerzője, Ross King is közreműködik.
korhatár: 12 év
A világ gyengéd közönye
leírás: feliratos kazahsztáni-francia dráma, 100'
rendező(k): Adilkhan Yerzhanov
szereplők: Sultan Abzalov, Tulemis Alishev, Dinara Baktybaeva, Kulzhamilya Belzhanova
tartalom: Vajon milyen érzés lehet az egy fiatal szerelmespárnak, ha a világ összeesküdött ellenük, és fel kell hagyniuk addigi idillikus életükkel? A címszereplő Szaltanatnak édesapja tragikus hirtelenséggel bekövetkező halála után, a háta mögött kell hagynia a vidéki létet, békességet és nyugalmat. Ezt követően olyan események veszik kezdetüket, melyre sem Szaltanat sem pedig szerelme Kuandik- aki egyébként a lány gyermekkori barátja, és azóta is őrülten szerelmes belé-nem számított.. A fiatal, naiv lánynak harcolnia kell, meg kell küzdenie az élet általi kihívásokkal, és legyőzni veszélyeket, melyek a nagyvárosi forgatagban leselkednek rá. Azért ment el oda, a vidéki nyugalomból, hogy új életet kezdhessen, és tudja törleszteni azt az adósságot, mely apja halála után rámaradt. Úgy dönt, hogy megkeresi azt a pénzt, amivel lejjebb tudja faragni azt a tetemes adósságot, mely apja egyetlen "öröksége, és nagy terhet ró a fiatal lányra. Mindezt azért teszi, hogy édesanyját megmentse az édesapa miatt reá váró börtöntől, ami bekövetkezhet, ha Szaltanat nem áll helyt, és nem tudja megkeresni azt a pénzt, amelyből a rendkívül magas összeget finanszírozni tudnák, és javulhatna a financiális helyzetük is. A fiatal férfi, aki áhítozik a lány kegyei iránt, és még most is gyermeki rajongással tekint rá, követi őt a nagyvárosba, és inkább ő is felhagy a mesébe illő vidéki, nyugalmas élettel csakhogy segítsen szerelmének, ebben a rendívül nehéz helyzetben, és hogy a lány tudja, hogy mindenben számíthat rá. Képes tűzön-vízen keresztül harcolni érte, míg Szaltanatnak napi problémákkal kell szembenéznie, de ő is küzd a végsőkig. Egyre több szélhámos, és mindenféle veszélyes ember próbálja őket megkörnyékezni, de ők szívvel-lélekkel harcolnak és utolsó leheletükig kitartanak, hisz van motivációjuk és erejük a folytatáshoz.
korhatár: 16 év
Állati csetepata - Ez már röfi!
leírás: magyarul beszélő, orosz animációs családi kaland-vígjáték, 74’
rendező(k): Vladimir Nikolaev
szereplők:
tartalom: Az Állati csetepata második epizódja, nem várt izgalmakat tartogat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az első rész is tele volt érdekességekkel, és ezen állatok különleges történetével, valamint életvitelével, melyet békésen folytatnak. A nemrég forgatott második rész minden eddigit felülmúl majd, a mozik széles vásznán. Az orosz animációs filmet, Vladimir Nikolaev rendezte, hűen az előző epizódhoz. Az összehangolt munka kapcsán egy "állati jó" kis komédia született, a bárányokról és farkasokról. A zenéjét nem más szerezte, mint Benjamin Zecker, a produceri teendőket pedig Yuriy Moskvin, a rendező-forgatókönyvíró, Vladimir Nikolaev, valamint Sergey Selyanov vállalták el, és általuk meg is született a második mestermű. Ebben az epizódban ismét láthatjuk, a békés és szelíd bárányok, és a náluk jóval harsányabb farkasok viszonylag békés együttélését, akik egyesülve egy városkában tengetik a mindennapjaikat. Az életük békében, nyugalomban zajlik, a maga medrében, és nincs ami ebből kizökkentse őket, egészen addig a pillanatig, amíg fel nem bukkan két váratlan látogató, köztük egy sarki róka, valamint egy anyajuh. Arra senki sem számít, hogy ők ketten halálos veszélyt hozhatnak rájuk, amit csak akkor győzhetnek le, ha közös erővel összefognak ellenük. Itt is mint minden hasonló helyzetben csak is egy jól felépített és megtervezett csapatmunkával lehet az igazán komoly problémákat megoldani. Később pedig az is világossá válik, hogy itt is az egységben rejlik az erő.
korhatár: 6 év
Az eltűntek
leírás: magyarul beszélő, angol thriller 101'
rendező(k): Kristoffer Nyholm
szereplők: Gerard Butler, Gary Lewis, Peter Mullan, Ólafur Darri Ólafsson
tartalom: Három világítótoronyőr érkezik a skót partoktól 20 mérföldre lévő lakatlan szigetre, hogy megkezdje hathetes szolgálatát. A férfiak a megszokott módon végzik a napi rutinjukat, ám egy reggel egy partra sodródott csónakban egy eszméletlen emberre és egy zárt bőröndre bukkannak. A bőrönd aranyat rejt, a felfedezés pedig teljesen megváltoztatja az őrzők életét. Az elszigeteltségben élő férfiakon a paranoia lesz úrrá a hirtelen jött gazdagság miatt, miközben biztosak benne, hogy egy nap valaki keresni fogja rajtuk az aranyat. Az eltűntek megtörtént eseményeket dolgoz fel. 1900. december 20-án a Flannan-szigetek három világítótoronyőre nyom nélkül eltűnt. A férfiak teste sosem került elő, s azóta is találgatások tárgya, hogy mi történt velük. Az eltűntek az ő történetüket dolgozza fel egy feszült pszichológiai thrillerben. A film rendezője, Kristoffer Nyholm mások mellett a Tom Hardy főszereplésével készült Tabu című sikersorozat egyik készítőjeként vált ismertté. Az eltűntek főszerepeit világsztárok játsszák: Gerald Butler (300, Gengszterzsaruk, Űrvihar, Támadás a Fehér Ház ellen 1-2.) és Peter Mullan (Trainspotting, Az ember gyermeke, Hadak útján, Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész) mellett Soren Malling (Férfiak és csirkék, Egy háború, Emberrablás) és Ólafur Darri Ólafsson (A törvény nevében, A barátságos óriás, Walter Mitty titkos élete, Legendás állatok – Grindewald bűntettei) is szerepelnek a thrillerben. A film világpremierje a rangos katalán Sitges Filmfesztivál versenyprogramjában volt.
korhatár: 16 év
Bazi nagy francia lagzik 2.
leírás: magyarul beszélő francia vígjáték, dráma, 99'
rendező(k): Philippe de Chauveron
szereplők: Ary Abittan, Christian Clavier, Chantal Lauby, Medi Sadoun
tartalom: A Verneuil család ismét visszatér! Aki látta a Bazi nagy francia lagzik című filmet, annak a második epizód sem fog csalódást okozni. Annak ellenére, hogy a Bazi nagy görög lagzi mintájára készült a film, mégis vannak benne újítások, azonban ebben az alkotásban is a családi konfliktusok teszik ki a komédia nagy részét, csak azzal a különbséggel, hogy itt a pár mindkét tagja ugyanazon származású. A film második része is tartogat meglepetéseket, mindazok számára, akik a hamisítatlan francia komédiák nagy rajongói. A film eredeti címe: Qu'est-ce qu'on a encore fait au Bon Dieu?- mely az az egész film fő mondanivalóját megfogalmazza- és szabad fordításban annyit tesz: Mit vétettük Isten ellen? A fiatal pár erre a kérdésre próbál választ találni, ugyanis már elegük van a rokonok zaklató hadából, és újból krízishelyzetbe kerülnek, a néha kissé idegesítő családjuk miatt. Sógoraik ugyanis szívük szerint külföldre költöznének, hogy ott próbáljanak szerencsét. Ebben még nem is lenne semmi rossz, azonban ők azt szeretnék, ha feleségeik is követnék őket erre a kihívásokkal teli útra, és úgy vélik, hogy ők se dobják el a külföldi élet által kínált csodás lehetőségeket. Rachid, David, Chao és Charles nem is értik, hogy párjaik miért nem akarják mindezt, és miért is ne adnák fel értük, a számukra kényelmes, franciaországi életüket. Nemcsak a szülőknek, hanem a gyermekeknek is költözi kéne, így még bonyolultabb minden, ugyanis egy gyereket kiszakítani a saját megszokott környezetéből, nem egyszerű feladat, főként az asszonyok ezt nem is akarják. A költözésről a párok nő tagjai hallani sem akarnak, és minden megtesznek, hogy megakadályozzák a külföldre való távozást, de nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis a négy férfi mindenre elszánt, és bármire hajlandó annak érdekében, hogy meggyőzzék asszonyaikat és gyermekiket. A filmet egyébként Philippe de Chauveron rendezte, aki egy korhű vígjátékot alkotott. A Bazi nagy francia lagzik 2014 bombasztikus francia vígjátéksikere volt, amely négy hétig vezette hazája nézettségi toplistáját, s Franciaországban az év legnézettebb filmje volt 104 millió dolláros bevételével, megelőzve valamennyi hollywoodi stúdiófilmet. A film világszerte hatalmas sikert aratott, Magyarországon is több mint 100 ezer néző látta az első epizódot a mozikban. A folytatásban valamennyi színész visszatér, a családfő Christian Clavier vezetésével (Jöttünk, láttunk, visszamennénk-sorozat, Asterix-sorozat). A Bazi nagy francia lagzik 2 a legjobb francia vígjátékhagyományokat követi, s ezúttal is bővelkedik humorban.
korhatár: 12 év
Bohém rapszódia
leírás: magyarul beszélő angol-amerikai életrajzi zenés dráma, 134’
rendező(k): Bryan Singer, Dexter Fletcher
szereplők: Lucy Boynton, Aidan Gillen, Rami Malek, Joseph Mazzello, Mike Myers
tartalom: A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryvel az élen a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb koncertjét adják. A Queen nem csupán zenekar, hanem egy család is volt, s máig megihletik a kívülállókat, az álmodozókat és a zene szerelmeseit.
korhatár: 12 év
BÚÉK
leírás: magyar vígjáték dráma, 114’
rendező(k): Goda Krisztina
szereplők: Bata Éva, Hevér Gábor, Mészáros Béla, Szávai Viktória
tartalom: Szilveszter éjjelén bármi megtörténhet. Jó is, rossz is, furcsa is. Egy baráti társaság úgy dönt, hogy egy játékkal fűszerezi meg a bulit: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora. Mert igazából mindenkinek van egy (vagy több) titka, szégyellnivalója, másik szerelme, másik élete… és hazudni általában könnyebb, mint őszintének lenni. Persze csak addig, míg le nem bukik az ember. Goda Krisztina a Csak szex és más semmi óta különösen sikeres hazai filmek rendezője, régi alkotótársával, Divinyi Réka forgatókönyvíróval és néhány nagyon ismert, nagyon tehetséges színész segítségével kelti életre a csupa fordulattal, meglepetéssel teli szilveszter éjszaka eseményeit.
korhatár: 16 év
Colette
leírás: feliratos angol-amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 111'
rendező(k): Wash Westmoreland
szereplők: Keira Knightley, Robert Pugh, Fiona Shaw, Dominic West
tartalom: A 20. század hajnalán Colette, a fiatal vidéki lány hozzámegy egy sikeres párizsi íróhoz. Colette megbabonázva tapasztalja meg az eleven párizsi életet, valamint a főváros szellemi és kulturális pezsgését. Férje rövidesen meggyőzi, hogy legyen a szellemírója, azaz a férfi nevében jelentesse meg életrajzi ihletésű történeteit. A vidéki lányról szóló, humoros könyv országos szenzációt arat, bestseller lesz és a kulturális élet egyik legfőbb beszédtémájává válik. A sikerek hamarosan a női egyenjogúsági mozgalom egyik úttörőjévé emelik Colette-et, aki szeretne kilépni férje árnyékából, s nemcsak a társadalmi konvenciókkal száll szembe, de forradalmasítja az irodalmat, a divatot és a nemi szerepeket is. A Colette megtörtént eseményeken alapul. Sidonie-Gabrielle Colette francia író, újságíró, színésznő, pantomimművész, akit 1948-ban irodalmi Nobel-díjra jelöltek a Gigi című művéért. A Gigi nagyszerű színházi sikert aratott, s több filmfeldolgozás is készült belőle, többek között az 1958-as hollywoodi musical, amely 9 Oscar-díjat nyert, s megkapta a legjobb film aranyszobrocskáját is. A Colette világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, a Sundance-en volt, s bejárta a világ filmfesztiváljait. Az alkotást számos díjra jelölték, többek között 4 Brit Független Filmdíj-jelölést kapott. A Colette rendezője, Wash Westmoreland készítette korábban az Oscar-díjas Megmaradt Alice-nak című drámát. A film részben Magyarországon készült. A címszerepet a kétszeres Oscar-jelölt Keira Knightley (Kódjátszma, Büszkeség és balítélet, Vágy és vezeklés, A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja, Ne engedj el, Szerelemre hangszerelve) játssza, valamint a filmben szerepel mellette többek között a kétszeres Golden Globe-jelölt Dominic West (Drót, Chicago, Tomb Raider, A viszony, A négyzet), Fiona Shaw (A fehér király, Az élet fája, Harry Potter-filmek, Fekete Dália), és több magyar színész is (Haumann Máté, Árpa Attila, Egres Katinka).
korhatár: 16 év
Csillag születik
leírás: magyarul beszélő amerikai zenés dráma musical, 135’
rendező(k): Bradley Cooper
szereplők: Dave Chappelle, Bradley Cooper, Sam Elliott, Lady Gaga
tartalom: A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit.A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A világ legnagyobb popdívája, Lady Gaga hatalmas elődjeit követi: a történetet 1937 óta Janet Gaynor, Judy Garland és Barbra Streisand főszereplésével is megfilmesítették. A modernizált változat egyben Bradley Cooper rendezői bemutatkozása is. A film egyes jeleneteit a 2017-es Coachellán forgatták, ahol Lady Gaga headlinerként lépett fel.
korhatár: 16 év
Dumbó
leírás: magyarul beszélő amerikai családi animációs film, 112'
rendező(k): Tim Burton
szereplők: Alan Arkin, Danny DeVito, Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton
tartalom: Max Medici cirkuszigazgató a korábbi csillag, Holt Farrier és gyermekei segítségét veszi igénybe egy újszülött elefánt gondozásához, amit túlméretezett fülei nevetség tárgyává tesznek az egyébként is küszködő cirkuszban. Ám mikor felfedezik, hogy Dumbó képes repülni, a cirkusz élete hihetetlen fordulatot vesz, magára irányítva a meggyőző üzletember, V.A. Vandevere figyelmét is, aki varázslatos vastagbőrűeket gyűjt új, eddig sosem látott szórakoztatóműsorához. Dumbó így új magasságokban szárnyalhat a bűbájos és lélegzetelállító légtornász, Colette Marchant oldalán, mígnem Holt megtudja, hogy a csillámporos külső mögött Dumbó új otthona sötét titkokat őriz. A Disney és Tim Burton rendező nagyívű kalandfilmje kibővíti a hőn szeretett klasszikust, melyben a különbözőséget ünneplik, a családot nagy becsben tartják, az álmok pedig szárnyalnak.
korhatár: 12 év
Egy fiú hazatér
leírás: magyarul beszélő amerikai dráma, 104'
rendező(k): Peter Hedges
szereplők: Lucas Hedges, Kathryn Newton, Julia Roberts, Courtney B. Vance
tartalom: Ben Burns az a fajta srác, akit mindenki kedvel, a fiatal fiú élete mégis rossz irányba tart, és senki sem érti, hogy miért. A srác szinte teljesen kikerült családja látóköréből, mígnem karácsony napján váratlanul felbukkan házuk udvarán. Ben aggódó édesanyja tárt karokkal várja rég nem látott gyermekét, ám hamar világossá válik számára, hogy fia korántsem számolt le démonjaival.
korhatár: 16 év
Életem értelmei
leírás: feliratos belga-francia dráma, 98’
rendező(k): Guillaume Senez
szereplők: Romain Duris, Basile Grunberger, Laure Calamy, Lucie Debay
tartalom: Az Életem értelmei, eredeti címén: Nos batailles, egy belga-francia dráma, mely Guillaume Senez rendező-forgatókönyvíró kitűnő munkája, a fiatal folytonos munkahelyi, és magánéleti problémákkal küzdő édesapáról, Olivierről. A film forgatókönyvét Guillaume Senez rendező mellett, Raphaëlle Desplechin írta, melyet mesteri módon alkottak meg a mozinézők számára. A filmet az ADS Service Kft. forgalmazza, játékideje mintegy 98 perc tömény izgalom, dráma, könnyek, harc az imádott gyerekeiért, az oly szeretett felségéért, az áhított békéért, a mindennapi túlélésért, a néha feledésébe merülő igazságért, hiszen a főszereplő, Olivier, folytonos igazságtalanságoknak esik áldozatául, mind a munkájában mind pedig a mindennapjai során otthon. A kollégákkal sem ápol jó kapcsolatot, hiszen azok bármit megtesznek, hogy áskálódjanak ellene, anélkül, hogy a férfi mindezt bizonyítani tudná bárhogy is. Egy szörnyű éjjel, még a rajongásig, őszinte odaadással, és szerelemmel túlzottan is sokra magasztalt felesége is elhagyja a szenvedő férfit, így ő egyedül marad a két gyerekével, és kénytelen apjuk és anyjuk lenni egy szerepben. A két gyerek még nagyon kicsi, az egyik 9 esztendős, még a másik csupán 6 éves, és most a fiatal férfinak muszáj szembenéznie egy lehetetlen és képtelen, nehéz helyzettel, melyet nagy részben önmaga generált. A mostani helyzetben, nincs más választása, amennyiben a gyermekei érdekit tartja szem előtt, mint hogy megbirkózik ezzel az új, és néhol félelmetes kihívással, melynek a végén nem marad el a méltó jutalom és öröm, még ha azt megelőzően útját könnyek kísérik. A kérdés adott: Vajon az egyedülálló édesapja és dolgozó férfi képes lesz újra megtalálni az egyensúlyt a munkája és a családja között?
korhatár: 12 év
Így neveld a sárkányodat 3.
leírás: amerikai animációs családi akció-kaland-vígjáték fantasy, 104’
rendező(k): Dean DeBlois
szereplők: Cate Blanchett, Kit Harington, Jonah Hill, T.J. Miller, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig
tartalom: Ami egy kamasz viking és egy félelmetes Éjfúria sárkány meglepő barátságaként indult, nagyszabású trilógiává nőtte ki magát, mely végig követi hőseink életét. Ebben a mostani fejezetben Hablaty és Fogatlan végre megtalálják igazi rendeltetésüket. Hablaty a falu főnöke lesz Astriddal az oldalán, míg Fogatlan a sárkányok vezérévé válik. Ám az eddig látott legsötétebb veszedelem – és egy Éjfúria lány felbukkanása – még sosem tapasztalt módon teszi próbára hőseink barátságát...
korhatár: 6 év
Kafarnaum - A remény útja
leírás: feliratos, libanoni-francia-amerikai dráma, 121’
rendező(k): Nadine Labaki
szereplők: Boluwatife Treasure Bankole, Kawthar Al Haddad, Kawsar Al Haddad, Nadine Labaki, Ghida Majzoub, Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw
tartalom: Nadine Labaki rendező filmjében, a Kafarnaumban, mely egy libanoni-francia-amerikai dráma, és forgatókönyvét, a rendező Nadine Labaki mellett, Jihad Hojeily, valamint Khaled Mouzannar írta, utóbbi a film producereként is tevékenykedett, valamint ő szerezte a lebilincselő történet zenéjét is, mely hűen tükrözi az eseményeket, melyek a filmben zajlanak. A jövő év elején a Mozinet forgalmazásában debütáló film legfőbb érdekessége, hogy főként amatőr színészek teszik ki, a szereplők jelentős hányadát, így nevük nem csenghet ismerősen szinte senki számára. Ez alól kivételt képeznek azok, akik származási országuk, azaz lakhelyük kapcsán, már valahonnan hallották e neveket. A főbb szerepekben tehát Boluwatife Treasure Bankole, Kawthar Al Haddad, Nadine Labaki, valamint Zain Al Rafeea láthatóak. A történet fő mozgatórugója az ország politikai helyzete, melynek hátterében egy fiatal fiú áll, aki pert indít a saját szülei ellen, ugyanis állítása szerint, nem úgy bánnak vele, mint kellene, elhanyagolják és méltatlan körülmények között tartják, és emiatt úgy érzi, hogy nem tud kitörni ebből a rettenetes közegből, és tudja, hogy segítségre van szüksége, gyarló szülőanyjával, valamint édesapjával szemben, ugyanis egyedül képtelen megküzdeni a szomorú ténnyel, hogy szülei közel sem olyan csodásak, mint ahogy azt ők a külvilágnak sugallják. Vajon mi vesz rá, arra egy gyermeket, hogy pert indítson a saját szülei ellen, és vajon hogyan lehet ebben a jog, az állam, vagy bárki más a segítségére? A libanoni rendezőnő, Nadine Labaki (Karamell) legújabb alkotása egyszerre megható és lenyűgöző mozi, amelyet a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál közönsége negyedórás ovációval fogadott.
korhatár: 16 év
Nyitva
leírás: magyar romantikus vígjáték dráma, 96'
rendező(k): Nagypál Orsi
szereplők: Radnay Csilla, Kovács Lehel, Péterffy Borbála, Ötvös András
tartalom: A Nyitva egy harmincas, hosszú évek alatt összekopott pár, Fanni (Radnay Csilla) és Bálint (Kovács Lehel) történetét meséli el, akik úgy próbálják meg kikerülni az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásokat, hogy megnyitják kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőségeknek sem a testi, sem az érzelmi hatásaira nincsenek felkészülve. A film kendőzetlen őszinteséggel és fanyar humorral igyekszik feltérképezni a párkapcsolatok buktatóit, mindezt női szemszögből, kitérve a nők szexualitását övező társadalmi konvenciókra, és tükröt tartva az ezzel kapcsolatos kettős mércének. A filmet íróként és rendezőként is a London Film Schoolban végzett Nagypál Orsi (Hidegzuhany, Terápia, Csak színház és más semmi, Tóth János) jegyzi, operatőre Herbai Máté, vágó Mezei Áron, zeneszerző Moldvai Márk. A film jelmeztervezője Breckl János, látványtervezője Bagyarik Endre, producerei Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya.
korhatár: 16 év
Sztrájk a gyárban
leírás: feliratos francia dráma, 113'
rendező(k): Stéphane Brizé
szereplők: Jacques Borderie, Vincent Lindon, David Rey, Mélanie Rover
tartalom: Talán emlékeztek még arra a 90-es évekbeli slágerre, hogy Zárjon be a gyár. Nos, a Sztrájk a gyárban, ennek szöges ellentétét szemlélteti, azaz mi történik abban az esetben, ha az összes gyári alkalmazottat el akarják bocsátani, és ők mindezt nem akarják. Itt arról van szó, hogy a vezetőség megígéri a számos embert foglalkoztató létesítmény dolgozóinak, hogy mindenáron megvédi a munkahelyeiket, és szó sincsen semmiféle gyár bezárásáról, azonban ez közel sincs így, ugyanis sok probléma van, és úgy néz ki, hogy nincs más megoldás. Azonban mi van abban az esetben, ha az ott dolgozók, mindezt nem akarják elfogadni, és bármit megtesznek, hogy ne bocsássák el őket, és még véletlenül se zárjon be a gyár? Egy hirtelen döntés következtében az azonnali bezárás mellett dönt a vezetőség, mert nem lát más kiutat a gödörből, azonban a munkások úgy érzik, hogy az igazgatóság ezzel cserbenhagyta őket, hisz ígéretüket nem voltak hajlandóak teljesíteni, és most sok ember munkahelye került veszélybe, azonban mindenre van megoldás. Így gondolja ezt a címszereplő, Laurent is, aki úgy határoz, hogy magára vállalja a vezető szerepét, hogy ne kelljen utcára mennie több ezer embernek. Annak ellenére, hogy ugyanolyan munkás, mint a többiek, van annyi lelki ereje, és lélekjelenléte ebben az idegőrlő helyzetben, hogy mindezt megtegye, ha már más nem akar lépéseket hozni az ügyben. Rendkívül aktuális a téma, kitűnő a rendezés, és a szereplőgárdára sem lehet panasz, így azt ígérhetem, hogy a tervek szerint a tavasszal debütáló, Sztrájk a gyárban című francia dráma, senkinek sem fog csalódást okozni. Laurent a végsőkig küzd, és képes bármire, hogy megmentse a saját és további ezrek munkahelyét.
korhatár: 16 év
Testvérlövészek
leírás: francia-spanyol-román-amerikai-belga bűnügyi vadnyugati kaland-vígjáték dráma, 123'
rendező(k): Jacques Audiard
szereplők: Riz Ahmed, Jake Gyllenhaal, Joaquin Phoenix, John C. Reilly
tartalom: Akik még nem unják, a bérgyilkosos történeteket, azoknak feltétlenül a figyelmükbe ajánlom márciusban a mozikban debütáló a The Sisters Brothers című francia-spanyol-román-amerikai bűnügyi kaland-vígjátékot, mely Jacques Audiard rendező-forgatókönyvíró kiváló munkája, amelynek olyan híres főszereplői vannak, akik miatt már érdemes ezt a filmet megnézni. Köztük van például Jake Gyllenhaal, valamint Joaquin Phoenix, és mellettük még látható az alkotásban Riz Ahmed és John C. Reilly. Az ilyen, és ehhez hasonló filmek időtállóak, szóval a bérgyilkosokról szóló történetek, sosem vesztik el hitelességüket, és mindig tudnak újat hozni. A The Sisters Brothers, egy kicsit hajaz a Bonny és Clyde-ra, azonban itt nem egy szerelmespár, hanem két testvér áll a történet középpontjában, és nem napjainkban, hanem a 19. század derekán, egészen pontosan az 1850-es években játszódik, az oregoni sivatagban. A bérgyilkos testvérpár, azaz a Sisters-fiúk, Eli és Charles csaknem 1000 mérföldön keresztül üldöznek egy híres, tehetős aranybányászt, Hermann Kermit Warmot. Azonban itt kezd igazán érdekessé válni a történet, ugyanis az egyik testvért, Elit épp lelkiismereti válság gyötri, és szép lassan elkezdi megkérdőjelezni választott, kegyetlen és mindenkin átgázoló "szakmája elnyűhetetlenségét", azaz fél a lebukástól, és attól, hogy a hatóság lecsap rá, és testvérére. Ekkor azonban az aranybányásznak, Hermannnak akad számukra egy jóval kedvezőbb ajánlata, amivel mind a Sisters-testvérek, mind pedig az aranybányász jól jár. A Sisters Brothers elkerülheti a börtönt, Hermann pedig megmenekülhet, és nem oltják ki az életét, a mindenre elszánt, eltökélt bérgyilkosok. Az elismert rendező, Jacques Audiard (Rozsda és csont, A próféta) Patrick DeWitt regénye alapján készült új filmje a westernfilm műfajának újraértelmezése, és veszélyesen, szellemesen és érzelmileg katartikusan járja körbe azt a kérdést, hogy mit jelent férfinak lenni.
korhatár: 16 év
Túltolva
leírás: magyarul beszélő amerikai-francia-brit-svájci vígjáték, 95'
rendező(k): Harmony Korine
szereplők: : Snoop Dogg, Isla Fisher, Matthew McConaughey, Stefania LaVie Owen, Martin Lawrence, Zac Efron
tartalom: A The Beach Bumban megmutatkozik mindaz, ami a drogok által kínált élettel, és a fogyasztás poklával együtt jár. Ugyanakkor azt is szemléleti Harmony Korine, rendező alkotása, hogy milyen az, ha a társadalmi értékítéletek, és az egész világ ellen lázadva, a saját szabályai szerint élve, valaki nem törődik azzal, hogy mi lesz másnap, azaz C'est le vie módon hódol a hedonizmus, a mindennapi örömök élvezetének. A címszereplő, Moondog, egy lázadó drogfogyasztó, aki pont így éli a mindennapjait, azaz saját, jól bevált módszerei, és szabályai szerint, ahogy azt jónak érzi. A film forgatókönyvét a rendező, Harmony Korine alkotta meg mesteri módon, ugyanis nem úgy ábrázolja a címszereplő, Moondogot, mint egy szenvedő felet, hanem, mint valakit, aki tesz a társadalomra, azaz nem egy szentimentális alkotás, műfaját tekintve inkább komédia, mint dráma. A The Beach Bum című, amerikai-francia-brit-svájci vígjátékban megjelenik minden, ami egy kitűnő komédiához elengedhetetlen. Bemutatja a nézőknek, Moondog nem egyszerű világát, aki olybá boldognak tűnik, azonban a színfalak mögött, amit nem mutat meg a film, valahol mégis szenved, és azért éli az életét a saját értékrendje szerint, mert nem képes arra, hogy tegyen valamit a másnapért, csak az aznap érdekli, és nem tudja mi a holnap, és mivel is tölti majd, illetve tudja, ugyanis minden egyes nap ugyanazokkal a semmit mondó gondolatokkal ébred, és szép lassan kivívja a társadalom ellenszenvét is, annak ellenére, hogy vannak nem valós, valamint érdekbarátai, akik olyan, mintha vele lennének, de a bajban magára hagyják Moondogot, és ő úgy tesz, mintha mindez nem is érdekelné, holott lelke ürességtől tátong, azonban a rendező, Harmony Korine egészen más szemszögből, és szempontokból közelíti meg a drogok, és a lázadás világát.
korhatár: 18 év
ALEXANDRE TRAUNER ART / FILM FESZTIVÁL
Bazi nagy francia lagzik 2.
Életem értelmei
Colette
A világ gyengéd közönye
Kafarnaum - A remény útja
Csak a baj van veled!
Nyitva