MOZINET FILMNAPOK

0001.01.01.
   00:00

Mozinet Filmnapok premier előtti vetítésekkel.

MOZINET FILMNAPOK - PREMIER ELŐTTI VETÍTÉSEKKEL

OKTÓBER 25. 18:00
És mi van Tomival? (16) - magyar filmdráma, 100’

Rendező(k): Till Attila
Szereplő(k): Thuróczy Szabolcs, Polgár Tamás, Sodró Eliza, Fodor Annamária, Tóth Zsófia, Patkós Márton, Básti Juli
Sanyi (Thuróczy Szabolcs) bábművész és alkoholbeteg. Pali (Polgár Tamás) liftszerelő és alkoholbeteg. Együtt keresik a haverjukat, Tomit, aki már több anonim alkoholista gyűlést kihagyott. Próbálnak józanok maradni, ami nem könnyű egy olyan országban, ahol az ivászat széles körben elfogadott napi gyakorlat. Sanyit öt éve a függősége miatt hagyta el a felesége és a lánya, azóta új életet kezdett és nem iszik, Palinak viszont elég egy kis lökés, hogy újra igyon. Tominak valószínűleg már ennyi se kell. A két barát Budapest utcáin versenyt fut az idővel, hogy megtalálják és megmentsék Tomit. Till Attila részben saját élményekből táplálkozó új filmje éppúgy könnyed, lendületes és zavarba ejtően vicces, mint nagy sikerű előző rendezése, a Tiszta szívvel. Az És mi van Tomival? ugyanakkor a mai Magyarország látlelete, kordokumentum és vitaalap. Hiánypótló alkotás, amely betekintést enged a függők életébe, akik fontos támaszt tudnak nyújtani egymásnak a legnehezebb percekben. Az És mi van Tomival? megható és izgalmas története a barátság, a kitartás és az közösség gyógyító erejének témáit járja körül, miközben bepillantást nyújt egy alkohol által átitatott világ mindennapi kihívásaiba. A film az Oscar-díjas Saul fia producerei gyártásában, magánfinanszírozásból készült.


NOVEMBER 22. 18:00
Dahomey – Kik vagyunk? (12) - feliratos, francia-szenegáli-bengáli dokumentumfilm, 67’

Rendező: Mati Diop
Szereplők: Gildas Adannou, Habib Ahandessi, Joséa Guedje
A Dahomey királyságot a XVII. században alapították Nyugat-Afrikában, majd a XIX. században francia gyarmattá vált. A megszálló csapatok Párizsba vitték a királyi kincseket, amelyekből 2021-ben huszonhat visszakerült eredeti hazájába, a benini Cotonouba. A tárgyak között szerepelt a helyiek számára komoly jelentőséggel bíró Ghezo király, Glele oroszlánember, Behanzin cápaember, illetve Bochio védőszobrai is. A kincsek korábbi elvétele és visszakerülése heves diskurzust indított az állampolgárok identitásáról. Mati Diop rendezőnő sajátos narrációs formát alkalmazva szembesíti a nézőket olyan kérdésekkel, amelyek sokkal univerzálisabbak annál, mint az elsőre tűnik.


DECEMBER 13. 18:00
Miénk lesz a holnap (16) - feliratos, fekete- fehér olasz vígjáték, 118’

Delia nap mint nap teljesíti a lehetetlent – dolgozik otthon és munkahelyén, rendben tartja a családi fészket, foglalkozik a gyerekekkel és az idős családtagokkal, elviseli a háborút megjárt férje dühkitöréseit. A fáradhatatlan nő mindent megtesz, hogy férjhez készülő lánya ne juthasson hasonló sorsra, de erőfeszítései hiábavalónak tűnnek. Egy nap viszont kézhez kap egy levelet, ami meglepően merész tettre készteti.


2025. JANUÁR 10. 18:00
Minden, ami fénynek tűnik () - feliratos, indiai dráma, 110’

harmincas éveiben járó Prabha nővérként dolgozik Mumbaiban. Bár évek óta nem beszélt a Németországban dolgozó férjével, a kételyek gúzsba kötik, és nem engedik továbblépni. Lakótársa a nála fiatalabb Anu, aki hiába próbálja szerelmével megélni a szabadságot, hitbéli különbségeik megnehezítik kapcsolatuk kiteljesedését. A nagyvárost és a mindennapi élet forgatagát hátrahagyva, harmadik nőtársukkal, az özvegy Parvaty-val elutaznak egy szigetre, hogy szembenézzenek legnagyobb félelmeikkel: a gyásszal, elengedéssel és az elfogadással.


2025. FEBRUÁR 07. 18:00
Emilia Perez () - feliratos, francia-amerikai-mexikói thriller, 130’

A nagy cégnél tengődő, túlképzett mexikói ügyvéd, Rita (Zoe Saldana – Avatar, A galaxis őrzői) meglepő ajánlatot kap az egyik helyi kartell rettegett vezetőjétől, Manitas-tól (Karla Sofía Gascón): azt kéri tőle, segítsen lezárni kétes ügyeit, hogy visszavonulva végre azzá a nővé válhasson, aki mindig is lenni szeretett volna. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválra rendszeresen visszatérő Jacques Audiard eddigi legmeglepőbb filmje egyszerre könyörtelen gengszterfilm, őrült komédia és extravagáns musical, mely újra elhozta Audiard számára a Zsűri Díját.


2025. MÁRCIUS 07. 18:00
Boldogok a sajtkészítők () - feliratos, francia vígjáték, 90’

Totone semmi olyat nem akar az élettől, amit ne akarna a többi Dél-Franciaországi tinédzser: felelőtlenül bulizni, motorozni, inni és csajozni. Korlátlanul szabadnak tűnő mindennapjai egy csapásra véget érnek. Totone kettesben marad hétéves húgával, vállán az örökölt sajtkészítő műhellyel. A családfővé vált fiú barátaival úgy dönt, 30 000 euró pénzjutalom reményében elkészítik a helyi sajtversenyre a régió jellegzetes sajtját, a Comté-t. Bár a tradicionális, generációról-generációra szálló tudást Totone apaja magával vitte a sírba, nincs olyan akadály, ami eltántorítaná a fiúkat.

Infoblokk